lørdag den 27. januar 2018

Lommefilosofi om mænd og MeToo

Min filosof-kollega, Anders Fogh Jensen, har vakt opsigt med sin kritik af MeToo-bevægelsen, og de følger han frygter den vil få, bl.a. i et interview bragt i Berlingske Tidende den 12.1, og et interviewDeadline den 14.1. Men har han ret?

Jensen påstår, at MeToo bygger på manglende indsigt i "mandens" natur som et begærende driftsvæsen, som per definition gerne vil i seng med den unge praktikant på arbejdspladsen. "Hvad troede I egentlig at en mand var?", spørger han retorisk.

Men, hvad tror Jensen egentlig at en kvinde er? Tror han, at kvinder ikke ved, at mænd kan være liderlige, eller at der findes begær på arbejdspladsen? Hvis der er nogen, som ved dette, er det ofrene for sexchikane og seksuelt pres. De behøver ikke en filosof til at forklare det for dem.

I øvrigt er stereotype distinktioner mellem "manden" og kvinden" diskrediterede i moderne filosofi og kønsforskning. I dag ved vi, at køn og seksualdrift udspilles i diverse former i forskellige samfund, epoker, og kontekster. Over hele kloden benyttes normative forestillinger om mandens og kvindens essens til at legitimere forskellige former for tvang, dominans, og ensretning. Det betyder ikke, at der ikke findes biologiske forskelle mellem kønnene. Men det betyder, at seksualiteten præges betydeligt af sprog, holdninger, erfaringer, og værdier. Jensen bidrager med sin retorik til at cementere rigide kønsopfattelser, ikke til at udfordre dem. I værste fald legitimerer den enkelte mænds tingsliggjorte forestillinger om, at det ligger i deres natur at være seksuelt aggressive. 

Hvad så med påstandene om at MeToo fører til "gennemregulering" af samfundet, på alle planer, i alle livets domæner? At flirten og den seksuelle spænding forsvinder? At ingen mænd vil turde kysse en kvinde uden at spørge om lov først? Her mangler der noget empirisk materiale, eller noget mere argumentation. Hvorfor kan man ikke være vild og dionysisk, samtidig som man tager et opgør med chikanering på arbejdspladsen? Det er netop retten og magten til at sige nej, der gør flirten spændende, og legen med grænsen interessant. 

Jensens påstand om at vi må "kunne tage chancer" er enten triviel: Der er ingen, der benægter hans ret til at afprøve en seksuel mulighed, baseret på kropssprog og situationsfornemmelse, så længe han respekterer det nej, som muligvis er resultatet. Eller også er den beskæmmende: prøver han at sige, at muligheden for overgreb også må til tilstede på et eller andet plan? 

Jensen hævder til sidst, at sexchikane og MeToo skal forstås i lyset af det han kalder "projektsamfundet". Lad os for argumentets skyld gå med på analysen af projektsamfundet og dets neoliberale udnyttelsesmekanismer. Er det nødvendigt at forstå projektsamfundet for at forstå stemmerne og erfaringerne bag MeToo? Nej, for chikanering af kvinder findes i alle samfund og epoker, ikke kun i vestlige innovationssamfund. Det kan selvfølgelig være interessant at se på, hvordan seksuel magt udspilles forskelligt i forskellige samfundstyper, men det er ikke det, Jensen vil. Det virker mere som om han vil relativere sexchikane ved simpelthen at snakke om noget andet. I interviewet med Deadline giver han følgende eksempel: Han bliver jo også udnyttet af projektsamfundet, når han ikke får løn for at lade sig interviewe! Problemet er bare, at Jensen ikke har været udsat for en krænkelse i nogen moralsk relevant betydning. Analogien til sexchikane er derfor pinlig.

Jensen har ret i, at MeToo kan misbruges, og have nogen uheldige bivirkninger. Det kan f.eks. anti-racistiske bevægelser også. Uskyldige kan blive anklaget, og miste deres arbejde og anseelse. Det er noget vi må tage seriøst. Men netop derfor er det synd, når den troværdige, kritiske analyse udebliver, og kun lommefilosofien står tilbage. 

4 kommentarer:

 1. Efter at have været i forhold til ham i syv år, brød han op med mig, jeg gjorde alt for at bringe ham tilbage, men alt var forgæves, jeg ville have ham tilbage så meget på grund af den kærlighed jeg har for ham, bad jeg ham om alt Jeg lavede løfter, men han nægtede. Jeg forklarede mit problem til nogen online, og hun foreslog, at jeg hellere skulle kontakte en stavekaster, der kunne hjælpe mig med at stave en stave for at få ham tilbage, men jeg er den type, der aldrig troede på magi, jeg havde intet valg end at prøve det, jeg mailede stavekassen, og han fortalte mig, at det ikke var noget problem, at alt vil være okay inden tre dage, at min ex vender tilbage til mig inden tre dage, han kastede magten og overraskende i den anden dag, det var omkring 4 pm. Min ex kaldte mig, jeg var så overrasket, jeg svarede på opkaldet og alt, hvad han sagde var, at han var så ked af alt, hvad der skete, at han ønskede, at jeg skulle vende tilbage til ham, at han elsker mig så meget. Jeg var så glad og gik til ham, det var sådan, vi begyndte at leve sammen lykkeligt igen. Siden da har jeg lovet, at enhver, som jeg ved, har et forholdsproblem, ville være til hjælp for en sådan person ved at henvise ham eller hende til den eneste virkelige og magtfulde stavekaster, der hjalp mig med mit eget problem, og som er forskellig fra alle de falske derude. Enhver kunne have brug for hjælp fra stavekassen, hans email: sharajasid@gmail.com du kan sende ham en email, hvis du har brug for hans hjælp i dit forhold eller noget. Kan aldrig stoppe med at tale om dig SIR hans e-mail adresse sharajasid@gmail.com Kontakt ham nu for at løse alle dine problemer

  (1) Hvis du vil have din ex tilbage.
  (2) hvis du altid har dårlige drømme.
  (3) Du ønsker at blive forfremmet på dit kontor.
  (4) Du vil have kvinder / mænd til at køre efter dig.
  (5) Hvis du vil have et barn.
  (6) Du vil være rig.
  (7) Du vil binde din mand / kone til at være
  din for evigt.
  (8) Hvis du har brug for økonomisk assistance.
  (9) Urtepleje
  (10) lotteri vinder

  SvarSlet
 2. Jeg hedder Eugene med navn, og jeg er fra Chicago. Hvordan Dr Bayo hjælper mig med at vinde mit lotterispil og alle. En dag søgte jeg efter hvem der skulle hjælpe mig med et vindende nummer. Indtil jeg så hans klient var vidne til, hvordan han vinder sit lotterispil ... Jeg sagde OK, jeg vil give ham en prøve, før jeg prøver ham, jeg ikke har penge til at købe mine børns skolematerialer, heller ikke for mig at købe madvarer, jeg lider meget ... Men en dag indsamler jeg hans, hvad der er fra hans klient, der vidner om det, jeg tror på ham, han kan hjælpe mig, jeg besked ham, han fortæller mig hvad jeg skal gøre, jeg følger den instruktion, han spørger om, jeg har virkelig fulgt ... Så beder han mig om at vente om 30 minutter, Jeg venter senere, han giver mig feed igen ved at sende mig besked, han sagde, at han har kastet det vindende nummer for mig, han gav tallene til mig, jeg tror, ​​så spiller jeg, og jeg vinder stor pris på $ 100.000 jeg var så glad for det, og jeg var meget taknemmelig. Det var derfor jeg sagde, at jeg næsten ikke lader verden om dr. Bayo, han er ægte, og han er ikke fupnummer, han kan endda vende tilbage din fidus penge, men du må tro på, hvad han beder dig om at gøre d vil du også vidne.
  KONTAKT HEM PÅ whatsapp: +2349062322165 eller Email: adamadebayo112@gmail.com

  SvarSlet
 3. Jeg hedder Eugene med navn, og jeg er fra Chicago. Hvordan Dr Bayo hjælper mig med at vinde mit lotterispil og alle. En dag søgte jeg efter hvem der skulle hjælpe mig med et vindende nummer. Indtil jeg så hans klient var vidne til, hvordan han vinder sit lotterispil ... Jeg sagde OK, jeg vil give ham en prøve, før jeg prøver ham, jeg ikke har penge til at købe mine børns skolematerialer, heller ikke for mig at købe madvarer, jeg lider meget ... Men en dag indsamler jeg hans, hvad der er fra hans klient, der vidner om det, jeg tror på ham, han kan hjælpe mig, jeg besked ham, han fortæller mig hvad jeg skal gøre, jeg følger den instruktion, han spørger om, jeg har virkelig fulgt ... Så beder han mig om at vente om 30 minutter, Jeg venter senere, han giver mig feed igen ved at sende mig besked, han sagde, at han har kastet det vindende nummer for mig, han gav tallene til mig, jeg tror, ​​så spiller jeg, og jeg vinder stor pris på $ 100.000 jeg var så glad for det, og jeg var meget taknemmelig. Det var derfor jeg sagde, at jeg næsten ikke lader verden om dr. Bayo, han er ægte, og han er ikke fupnummer, han kan endda vende tilbage din fidus penge, men du må tro på, hvad han beder dig om at gøre d vil du også vidne.
  KONTAKT HEM PÅ whatsapp: +2349062322165 eller Email: adamadebayo112@gmail.com

  SvarSlet
 4. VIGTIGT LÆS:

  Mit navn er Nico, jeg er fra Østrig, jeg vil fortælle verden, hvordan jeg fik hjælp fra denne store mand, der kastede en magi for mig at få min mand tilbage, og i dag er jeg glad for min mand, og mit liv er godt, han forlod i 11 år, og han var sammen med en anden kvinde, mens jeg led i ensomhed, hvor smertefuldt. Mine brødre og søstre derude rådgiver jeg dig om at løse dit livsproblem og have et godt hjem end at lide, han har også stået for mig at blive forfremmet på mit kontor, jeg er nu leder af mit eget firma i dag, jeg fik sin kontakt detaljer online af en anden kvinde, der også delte sine gode værker, fortalte jeg denne mand, at jeg vil dele sit gode arbejde på internettet, derfor gør jeg det nu. han bragte min mand tilbage, som gik i 11 år på mindre end 48 timer, han er virkelig en stærk mand, så hvis nogen af ​​jer har brug for hjælp af nogen art tror jeg og ved, at dr. Ogundele kan hjælpe dig med 100%. Du kan nå ham på email: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Til WhatsApp og Viber Chat: +27638836445.

  SvarSlet